flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова реформа: реалії та перспективи.

29 листопада 2016, 09:35
18 листопада 2016 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулася науково-практична конференція, присвячена актуальним проблемам судової реформи в Україні, в якій взяли участь представники адміністрації Президента України, апарату Верховної Ради України, судді Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищого адміністративного суду України та провідні науковці.
Учасники обмінялися думками щодо реалізації положень конституційної реформи у сфері правосуддя та особливостей імплементації конституційних засад організації і здійснення судової влади в Україні. Особливу увагу було приділено новаціям та проблемам правового регулювання цивільного, господарського, адміністративного та кримінального судочинства України в умовах конституційних змін. Розглянуто проблеми гармонізації та адаптації національного законодавства про судочинство до законодавства ЄС.
Відкриваючи конференцію, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко наголосив на необхідності подальшого комплексного реформування судової системи України, забезпечення гарантій реалізації конституційного права громадян на судовий захист, врахування європейських стандартів справедливого розгляду судових справ. Пріоритетним завданням Верховної Ради України на цьому шляху є, насамперед, захист прав і свобод людини, визначення напрямів удосконалення судоустрійного та процесуального законодавства, усунення негативних тенденцій, що сталися внаслідок непослідовності у здійсненні попередніх етапів судової реформи, забезпечення доступного та справедливого судочинства, прозорості в діяльності судів, якісне оновлення суддівського корпусу.
Керівник Головного департаменту правової політики адміністрації Президента України Костянтин Красовський зосередив увагу на необхідності послідовної імплементації конституційних змін в частині правосуддя. Він наголосив на тому, що ефективність судової реформи залежатиме також від суспільства, реалізації позитивних спільних напрацювань у захисті прав і свобод людини.
На висвітленні особливостей нової моделі судової влади було акцентовано увагу Постійним Представником Верховної Ради України у Конституційному Суді України Анатолієм Селівановим. Завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького Наталія Оніщенко надала аналіз перспектив розширення джерел права в України.
Суддя Конституційного Суду України Ігор Сліденко акцентував увагу на питаннях конституційного контролю у контексті судової реформи та проблемних аспектах функціонування Конституційного Суду України і розгляду конституційних скарг. Проблеми гармонізації процесуального законодавства проаналізував суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Олег Ткачук.
Заступник голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович у своїй доповіді «Вплив конституційної реформи на розвиток адміністративної юстиції в Україні» звернув увагу присутніх на основні завдання судової реформи 2015-2016 років, зокрема забезпечення незалежності та деполітизації судової влади, посилення відповідальності судової влади перед суспільством, запровадження нових засад формування суддівського корпусу.
Доцільність втілення ідей створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Вищого антикорупційного суду висвітлила завідувач відділу моніторингу законодавства Раїса Мінченко. Нові тенденції розвитку цивільного та господарського судочинства України окреслено директором Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України Олександром Олійником.
Директор Департаменту забезпечення діяльності судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Світлана Глущенко відзначила практичні питання організації судоустрою, зокрема, «подвійної» касації та перегляду судових рішень.
Перший заступник голови Приморського районного суду м. Одеси Сергій Погрібний виступив з доповіддю «Оптимізація цивільного процесу України: перспективи та необхідні заходи».
Традиційно у наукових заходах Інституту законодавства беруть участь представники громадськості, зокрема, були присутні головний експерт Реанімаційного пакета реформ Михайло Жернаков та заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.
Особливий інтерес та жваву дискусію викликали питання законодавчого врегулювання організації судової системи, призначення суддів на адміністративні посади, ліквідації вищих спеціалізованих судів та утворення нових, фінансування та матеріально-організаційне забезпечення судів, реалізації антикорупційної політики в судочинстві тощо.
За результатами заходу визнано за доцільне продовжити за участю провідних вчених обговорення шляхів прискорення втілення на практиці наукових рекомендацій щодо судово-правової реформи, подальше розширення контактів із профільними комітетами Верховної Ради України з метою більш тісної взаємодії з громадськістю, забезпечення участі громадськості у судовій владі.