flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новостворена дорадча група партнерів Програми USAID "Нове правосуддя" провела першу робочу зустріч

26 квітня 2017, 09:34

 Дорадча група  створена з метою оцінювання змін, що відбуваються в судовій системі та суміжних інституціях. Оцінювання  відбуватиметься з використанням рекомендацій та інструментів провідних міжнародних організацій та інститутів, серед яких Європейська комісія за демократію через право (Венеційська комісія),  Європейська мережа рад з питань правосуддя та Європейська комісія з питань ефективності правосуддя Ради Європи. 

Учасники зустрічі ознайомились із якісними показниками моніторингу та оцінювання Програми USAID "Нове правосуддя", що базуються на міжнародних інструментах оцінювання судових систем, обговорили дані експертного оцінювання за показниками суддівської незалежності та підзвітності, які рекомендовані Європейською мережею рад з питань правосуддя, надали низку рекомендацій щодо підвищення ефективності виконання завдань Програми та досягнення її цілей.

У робочій зустрічі взяли участь: голова та заступник голови Ради суддів України Валентина Сімоненко та Богдан Моніч, члени Ради суддів України Тетяна Чумаченко, В‘ячеслав Наставний, Тетяна Оленич, Іван Колісник, голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич, представники  Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Громадської ради доброчесності, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, донорської спільноти та громадських організацій.

  До учасників робочої зустрічі звернувся керівник Програми USAID "Нове правосуддя" Девід М. Вон, який перебував у службовому відрядженні у Італії.

Фахівець з моніторингу та оцінювання Програми USAID "Нове правосуддя" Томас Вертелецький ознайомив учасників зустрічі із напрямками діяльності  вказаної Програми USAIDта представив якісні показники моніторингу та оцінювання Програми, що розроблені на міжнародних інструментах оцінювання судових систем та верховенства права.

Про контрольний перелік сприйняття якості правосуддя поінформував  присутніх експерт Програми USAID "Нове правосуддя" доктор Пім Альберс.

Також учасники дорадчої групи обговорили показники суддівської незалежності та підзвітності, що застосовуються Європейською мережею рад з питань правосуддя та надали рекомендації щодо можливості застосування їх в Україні.

Наступне засідання дорадчої групи партнерів Програми USAID "Нове правосуддя" відбудеться наприкінці вересня поточного року, оскільки відповідно до запропонованого формату робочі засідання вказаної групи відбуватимуться не рідше, як двічі на рік.