flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"ВККСУ проводить конкурс згідно з регламентом, а не за популістичними заявами", – Сергій Козьяков

07 червня 2017, 13:41

Вища кваліфікаційна комісія суддів України оприлюднить результати співбесід з кандидатами до Верховного Суду після проведення пленарних засідань з розгляду висновків Громадської ради доброчесності, чим завершиться другий етап кваліфікаційного оцінювання», – написав Голова ВККСУ Сергій Козьяков у своїй колонці на «Лівому березі».

«Ми їх оприлюднимо негайно, але згідно з процедурою проведення конкурсу – одразу після закінчення всіх пленарних засідань щодо доброчесності кандидатів до Верховного Суду, за якими є негативні висновки ГРД», – зауважив Сергій Козьяков, додавши, що представники деяких громадських об’єднань закликають ВККСУ зробити це негайно.

Очільник Комісії зазначив, що нинішній конкурс є унікальним, адже вперше у світовій історії до конкурсного добору суддів долучено представників деяких громадських організацій, наділених незвичними повноваженнями в процесі виконання функцій держави. Водночас Сергій Козьяков назвав «популістичними  спекуляціями та неприпустимим тиском на Комісію» заклики з боку громадських організацій щодо зміни регламенту конкурсу та підкреслив, що вони розцінюються «як спроби нашкодити його результатам і залишити судову систему в стані, в якому вона є».

«Заяви щодо негайного припинення участі у конкурсі тих чи інших кандидатів на нас не діють. Фантазії щодо того, що ВККСУ зробить або не зробить під час пленарних засідань – також», – наголосив Сергій Козьяков. Він також підкреслив, що Комісія буде «жорстко дотримуватися законодавства, чітко слідкувати за дотриманням регламенту і всіх процедур».

Голова Комісії нагадав, що «висновки від ГРД – це лише один з видів інформації, хоч і досить важливий, стосовно кандидата, яка має бути досліджена. Це зовсім не ярлик про «недоброчесність», який формально повинна прикріпити Комісія». Водночас Сергій Козьяков звернув увагу, що «голосування за висновки членами ГРД у 38% випадках не було одностайним – хтось голосував «проти» чи «утримався». Дев’ять висновків ГРД скасувала самостійно. А три з них – вже після того, як ВККСУ прийняла рішення про припинення участі у конкурсі кандидата на основі цього висновку. Слід згадати і численні «окремі думки»  членів ГРД. У 23 випадках за висновок голосували всього 10 членів ГРД або навіть менше. Зокрема, це стосується, чомусь, висновків стосовно саме «гучних» прізвищ, що може залишати питання щодо легітимності таких висновків».

Нагадаємо, що 26 травня 2017 року закінчилися співбесіди з 381 кандидатом до Верховного Суду. Висновки Громадської ради доброчесності стосовно 115 кандидатів ВККСУ розглядатиме під час пленарних засідань (у повному складі), які розпочнуться 6 червня поточного року. У Комісії неодноразово наголошували, що пленарні засідання відбуватимуться за відкритою процедурою – у них зможуть взяти участь кандидат та представник ГРД. Водночас голосування за висновок відповідно до ст. 101 Закону «Про судоустрій та статус суддів» та світової практики відбуватиметься за відсутності осіб, які не є членами Комісії.