flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До 15 років позбавлення волі засуджено чоловіка за державну зраду

15 червня 2023, 16:35

Колегією суддів Придніпровського районного суду міста Черкаси у відкритому судовому засіданні розглянуто кримінальне провадження у відношенні громадянина І., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч астиною 2 статті 111 КК України (державна зрада в умовах воєнного стану).

Дії, умисно вчинені громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній, інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання представнику іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинених в умовах воєнного стану.

На початку січня 2023 року, під час спроби передачі агресору закритих відомостей про українські об’єкти, працівники Служби безпеки України викрили громадянина І. та повідомили йому про підозру за вказаною статтею. За версією слідства, громадянин І. протягом двох місяців надавав агенту фсб росії відомості про дислокацію українських військових частин, блокпостів та систем ППО на території Черкащини. За допомогою месенджера він надсилав помітки на гугл-мапах з розташуванням тих чи інших об’єктів. 

У попередньому засіданні судом було досліджено відео докази. Обвинувачений намагався виявити бойові позиції системи ППО та місця дислокації тренувальних центрів сухопутних військ ЗСУ, передавав окупантам координати українських блокпостів і адміністративних будівель правоохоронних органів на території обласного центру та інформував про локації місцевих об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, енергогенеруючих підприємств.

У судовому засіданні обвинувачений І. свою вину у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 111 КК України, визнав в повному обсязі. Зазначив, що час, місце та спосіб вчинення ним інкримінованого йому органом досудового розслідування кримінального правопорушення описаного в обвинувальному акті, викладені правильно та відповідають дійсності. Він їх в повному обсязі підтверджує. 

Обвинувачений у скоєному щиро каявся, просив суд суворо його не карати та направити на передову військовим медичним працівником. Вважає, що міг би працювати санітаром, фельдшером, як в військовому шпиталі, так і в прифронтовому госпіталі, та таким чином принести користь для своєї Держави та спокутувати свою провину. В подальшому відмовився від дачі показів в порядку статті 63 Конституції України.

Вина обвинуваченого І. у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення підтверджена зібраними у провадженні доказами, дослідженими судом. Громадянин І., діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, обороноздатності України в умовах воєнного стану надавав іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Прокурор в судовому засіданні зазначив, що обвинувачений І. надав добровільну допомогу слідству, повідомив слідчому всі фактичні обставини, які в подальшому були підтверджені досудовим розслідуванням, а також зазначив, що майнової, фізичної та моральної шкоди не завдано.

Колегія суддів Придніпровського районного суду ухвалила визнати громадянина І. винним у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого частиною 2 статті 111 КК України та призначити йому основне покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років. Запобіжний захід у виді тримання під вартою до набрання вироком законної сили, підсудному  залишено без змін.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого частиною 2 статті 395 КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Придніпровський районний суд м. Черкаси