flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершила роботу конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя"

04 грудня 2017, 08:48

V міжнародна науково-практична конференція "Судове адміністрування як складова реформи правосуддя" завершила свою роботу.

Конференція була своєрідним підсумком роботи Державної судової адміністрації України, яка цьогоріч відзначила 15 років діяльності.

Під час конференції обговорено найкращий світовий досвід у розвитку судового адміністрування, питання якості роботи суду, навчання судових адміністраторів, світові стандарти судового адміністрування та український досвід, інше.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, підсумовуючи роботу ДСА України, визначив її роль у системі органів судової влади. Щодо перспективних напрямків роботи, то очільник ДСА України назвав серед іншого питання проведення оптимізації мережі судів, визначення оптимальної кількості суддів та працівників апаратів судів з урахуванням судового навантаження, обрахування бюджету кожного суду відповідно до кількості розглянутих справ, розробка та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, модернізація та підтримка на належному рівні ІТ-інфраструктури судів, організація роботи служби судової охорони, інше.

Про шляхи реформування та завдання апарату суду розповів учасникам конференції проректор з забезпечення організаційної діяльності Національної школи суддів України Володимир Мазурок. За словами проректора, Національна школа суддів України регулярно оновлює навчальні курси та шукає новітні засоби для вдосконалення роботи судових адміністраторів.

Міжнародний експерт з оцінки якості роботи суду Пім Альберс, виступаючи на конференції, відзначив, що система оцінки якості роботи суду є надзвичайно важливою для роботи, адже дозволить зрозуміти недоліки у роботі та в подальшому їх усунути.

Професор Університету штату Мічиган Морін Коннер зауважила у своєму виступі, що у роботі судового адміністратора важлива командність роботи, відповідність визначеним компетенціям, вміння взаємодіяти зі громадськістю та ЗМІ.

На важливості комунікаційного підходу в налагодженні питань довіри до суду наголосив і консультант з питань реформи сектору правосуддя, експерт Ради Європи Рей Бернінгем.

Суддя Дерек Грін зазначив, що в управлінні судом важливим залишається дотримання балансу між незалежністю судової системи та ефективністю управлінням.

ПамелаРайдерЛахі, експерт з судового адміністрування, Канада, ознайомила учасників конференції з досвідом Канади у проведенні виїзних судових засідань та роботою судів у надзвичайних ситуаціях, котрі є наразі актуальними для  української системи правосуддя.

Модель судового адміністрування у Німеччині, Австрії, Італії, а також досвід реформування судового адміністрування презентовано професором Науково-дослідного центру з питань судочинства факультету політичних та соціальних наук Болонського університету ДаніелоюКаваліні.

Також під час конференції обговорено взаємовідносини голови суду та керівника апарату суду, раціональне управління ресурсами суду,  становлення територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, сучасні технології в судочинстві, інші питання.

Голова ДСА України подякував організаторам та учасникам конференції за цікавий та змістовний захід та висловив сподівання, що всі означені напрямки роботи будуть і надалі запроваджуватись та розвиватись аби змінити ставлення громадян до суду, а судову систему зробити ще більш доступною та прозорою.

Джерело