flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбувся міжнародний круглий стіл з експертами Ради Європи

26 лютого 2018, 10:02

22 лютого 2018 року Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та судді Великої Палати Верховного Суду взяли участь у роботі міжнародного круглого столу «Перегляд судових рішень як захід на виконання рішень Європейського суду з прав людини: стандарти Ради Європи та практика Верховного Суду».

Основною метою заходу став обмін думками з приводу процесуального законодавства України щодо перегляду судових рішень на підставі рішень ЄСПЛ та обговорення порядку перегляду Великою Палатою Верховного Суду судових рішень після рішення ЄСПЛ. Учасники круглого столу  розглянули рекомендації щодо подальшої імплементації стандартів та рекомендацій Ради Європи до національного законодавства та практики щодо перегляду судових рішень.

Валентина Данішевська привітала учасників заходу та зазначила, що подібні зустрічі сприяють забезпеченню повного та ефективного перегляду Верховним Судом справ на підставі рішень ЄСПЛ.

Для Верховного Суду дуже важливо дізнатися думку експертів ЄСПЛ стосовно існуючих механізмів розгляду справ в Україні та отримати рекомендації щодо запровадження нових.

Своєю чергою Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер привітала суддів з початком роботи Верховного Суду та висловила впевненість, що утворення нової касаційної інстанції сприятиме єдності судової практики в Україні.

Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи щодо України Режі Брійя зазначив, що Верховний Суд відіграє ключову роль у захисті прав громадян на національному рівні та підкреслив, що одним з основних завдань найвищої судової інстанції на даному етапі є відновлення довіри до судової системи України.

Заступник Міністра юстиції України - Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина нагадав, що Європейська Конвенція з прав людини та рішення ЄСПЛ є джерелом права в Україні. Відтак, вони впливають на формування права в Україні.

Презентацію структури рішень ЄСПЛ та особливості прямих та непрямих вказівок щодо вжиття індивідуальних та загальних заходів представив несудовий доповідач по Україні, голова відділу фільтраційної секції Секретаріату ЄСПЛ Дмитро Третьяков.

Міжнародний експерт Ради Європи Олександр Овчинников ознайомив учасників круглого столу з механізмами виконання рішень ЄСПЛ, складнощами, які виникають на етапі перегляду справи на національному рівні, та нагадав про найбільш резонансні для України справи. Окрему увагу було приділено рішенням «Бочан проти України», «Яременко проти України» та «Шабельник проти України».

Суддя Верховного Суду Олена Кібенко проаналізувала статистичні дані Великої Палати Верховного Суду з перегляду судових рішень за виключними обставинами за період з 15 грудня 2017 року по 21 лютого 2018 року. За цей період Велика Палата отримала 74 заяви, з яких 55% базуються на рішенні ЄСПЛ «Бурмич та інші проти України». 5 заяв вже розглянуто по суті, із яких 4 задоволено. Був також окреслений типовий портрет заявника  - за всіма юрисдикціями, крім господарської, заявниками виступають фізичні особи.  Олена Кібенко також звернула увагу на типові помилки, яких припускаються заявники при складенні заяв та на недоліки законодавчого регулювання процедури перегляду.

Учасники круглого столу, модераторами якого були Голова Відділу з реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегян та керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін, обмінялися думками з приводу можливих напрямків  співпраці проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» з Великою Палатою Верховного Суду.

У роботі міжнародного круглого столу також взяли участь начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні Інна Ліньова та асистент проекту Вікторія Мізерна.

Захід організовано Верховним Судом спільно з проектом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

 

За повідомленням прес-служби суду