flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАБУЛИ ЧИННОСТІ ЗМІНИ ДО КПК ЩОДО РОЗГЛЯДУ КЛОПОТАНЬ СЛІДЧИХ ТА ПРОКУРОРІВ

16 квітня 2018, 08:58

         12 квітня набув чинності Закон України від 22 березня 2018 року № 2367-VIII "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень".
Цим Законом частково скасовано зміни до Кримінального процесуального кодексу, які були введені в дію з 15 березня 2018 року.

         Так, зокрема, з 15 березня подання клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення обшуку чи обрання запобіжних заходів здійснювалося виключно на підставі ухвали слідчого судді і подавалося до місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування, як юридична особа, тому такі подання розглядали лише 25 місцевих судів по всій України, що значно збільшило навантаження на слідчих суддів.  
       Однак Законом № 2367-VIII внесено зміни до статей 132, 184, 234 КПК України та виключено з них положення про те, що подання клопотання щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення обшуку чи обрання запобіжних заходів, призначення експертизи здійснюється виключно на підставі ухвали слідчого судді і подається до місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.
       Відтепер такі подання знову подаються до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, як і було до 15 березня 2018 року.

       При цьому клопотання слідчих, прокурорів про застосування заходів забезпечення кримінального провадження або проведення обшуків, які подані до відповідних судів до 12 квітня, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.