flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено соціальні опитування: рівень довіри громадян до Конституційного Суду України зростає

13 липня 2018, 16:28

У червні 2018 року компанією GfK Ukraine спільно з соціологічною групою Q&Q Research в рамках соціальної ініціативи «Контроль ефективності реформ» проведено соціальні опитування на тему довіри до судової системи в України.

Відповідно до результатів опитування, опублікованих у виданні УНІАН, лише 23% опитаних підтримують судову систему.

Важливо, що по даним опитування, 19% населення вважають себе інформованими в судовій системі, тоді як 41% громадян – взагалі нічого не чули про реформу. За словами директора соціологічної групи Q&Q Research, такі дані свідчать про те, що реформа відбулась без належного інформування населення. Це і є головною проблемою. Сьогодні, рівень довіри до єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні у порівнянні з 2017 роком збільшився в два рази. Так, за результатами соціологічного опитування у 2018 році Конституційному Суду України довіряють 30% українців, у свою чергу, за даними Центру Разумкова, у 2017 році КСУ довіряли лише 14,9% громадян. Варто зазначити, що новоствореному Верховного Суду сьогодні довіряє 25% українців.

Звичайно, Конституційному Суду України потрібно зробити ще багато кроків, щоб відновити віру людей у справедливість. Наразі, орган конституційного контролю обрав шлях відкритості та прозорості, про що свідчить низка відкритих зустрічей, лекцій та інтерв’ю за участі Голови та суддів Конституційного Суду України. На їх думку, подібні заходи допоможуть ліквідувати основну проблему – відсутність належного інформування населення та, як наслідок, збільшать рівень довіри громадян до Суду.

 

Посилання на джерело: https://court.gov.ua/press/news/522709/