flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано типовий План забезпечення безперервної діяльності суду

09 листопада 2018, 15:42

8 листопада 2018 року в місті Києві начальникам територіальних управлінь Державної судової адміністрації України презентовано типовий План забезпечення безперервної діяльності суду та настільну брошуру/інструкцію щодо безпеки в надзвичайних ситуаціях, розроблені ДСА України спільно із українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи.

У вітальному слові Голова ДСА України висловив подяку українсько-канадському Проекту за успішну багаторічну співпрацю, завдяки якій реалізовано низку  заходів та надано підтримку в організаційному забезпеченні діяльності судів України.

Зеновій Холоднюк повідомив присутнім, що робота із забезпечення безперебійної роботи суду в період надзвичайної ситуації розпочалась ще в липні минулого року. З української сторони над цими документами працювали представники 5 регіонів України: Волинської, Запорізької, Івано-Франківської, Одеської областей та міста Києва. Під час робочого візиту до Канади члени робочої групи з організації роботи у надзвичайних ситуаціях вивчали досвід Канади в роботі суду під час надзвичайних ситуацій та отримали багато корисної інформації, котра була адаптована до українського законодавства та викликів сьогодення.

"На жаль, сьогодні надзвичайні ситуації не просто мають місце в судах, а трапляються дедалі частіше й частіше. Йдеться і про пожежі, і про захоплення приміщень, дзвінки про замінування. Та й громадяни не завжди є коректними у своїх діях і  не завжди обирають толерантний спосіб вирішення проблемних питань. Ми добре пам‘ятаємо, коли суддів обливали зеленкою та кидали до сміттєвих баків. Державна судова адміністрація України  прагне, аби максимально убезпечити, як людей, які перебувають у суді, так і майно, техніку, матеріальні цінності суду. Нам надзвичайно важливо навчити суди правильно діяти та реагувати на будь-яке порушення нормальних умов роботи суду. Тому сьогодні важливо обговорити представлені документи, підготувати фінальний варіант, адже найближчими днями цей документ вже стане настільною книгою в кожному суді", - сказав очільник ДСА України.

Керівник українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи Любомир Маркевич привітав присутніх із завершенням цього етапу роботи -  розробки типового Плану та брошури, побажав плідної конструктивної праці в обговоренні представлених документів та висловив слова сподівання, що вони будуть затверджені на державному рівні та впроваджені для користування у всі суди.

У свою чергу, старший менеджер Управління Уповноваженого з федеральних судових питань Канади Наталія Городецька подякувала Державній судовій адміністрації України за багаторічну співпрацю, результатом якої є реалізація ряду заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів України.

«Витратиш час, - збережеш життя», - наголосила експертка з судового адміністрування Памела Райдер-Лахі під час презентації типового Плану забезпечення безперервної діяльності суду. Юлія Бур’янова, експертка з проведення тренінгів, ознайомила учасників заходу із діями під час надзвичайних ситуацій в Канаді. Члени робочої групи з організації роботи у надзвичайних ситуаціях та начальники територіальних управлінь згадували свій практичний досвід у цьому питанні та висловлювали пропозиції до змісту Плану та порядку реагування на надзвичайні ситуації, механізму підготовки працівників судів та суддів до запровадження у роботу названих документів.

Учасниками наради прийнято рішення про коротке доопрацювання обговорюваних документів із представниками судів та відзначено потребу подальшого їх розповсюдження в органи правосуддя.

У заході також взяли участь: заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, радник Голови ДСА України Ірина Войтюк, начальник управління з питань об'єктів державної власності Ірина Галівець, начальники територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, працівники управління забезпечення діяльності керівництва ДСА України.

Довідково:

Українсько-канадський Проект Підтримки судової реформи (SJRP) фінансується Урядом Канади через Міністерство міжнародних справ. Його метою є підсилення незалежності судової системи в Україні.

Джерело