flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дискреція Комісії у процедурах оцінювання та добору суддів є збалансованою – звіт експертів ЄС

26 листопада 2018, 08:44

23 листопада 2018 року члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України взяли участь у презентації звіту «Відбір та оцінювання суддів в Україні» (далі – Звіт).

Експерти Проекту ЄС «Право-Justice» в результаті аналізу процедур добору та оцінювання суддів в Україні, що здійснює в межах судової реформи Вища кваліфікаційна комісія суддів України, дійшли висновку про те, що її дискреція є збалансованою відповідно до процедурних запобіжників.

«Оскільки комп’ютери не можуть приймати остаточне рішення щодо того, хто буде хорошим суддею, ми вважаємо, що певна дискреція повинна залишатися за особами, які уповноважені ухвалювати рішення, наприклад, тими, які входять до складу ВККСУ, і саме вони повинні обирати кандидатів, котрі якнайкраще відповідають обраній посаді»,  йдеться у Звіті.

Експерти, зокрема, констатували наявність багатьох процесуальних гарантій, які достатньо збалансовують дискрецію ВККСУ у прийнятті рішень щодо кар’єри судді. А саме:

  • наявність детально прописаної методології та правил;
  • автоматизовані тестування на різних етапах процедури;
  • попередні та остаточні рейтинги кандидатів;
  • колегіальність прийняття рішень Комісією (колегії, засідання у пленарному складі);
  • існування Громадської ради доброчесності з її повноваженнями;
  • участь третіх осіб у процедурах, включаючи НАБУ;
  • цілковита публічність та прозорість процедур.

«Україна перебуває в набагато кращому становищі, ніж ситуація щодо добору суддів в Литві чи Австрії. В Австрії журналісти навіть не могли б вести дискусію про добір суддів, оскільки він відбувається за закритими дверима. Звичайно, всі бажають, щоб алгоритм добору був ідеальним, і якщо б така модель існувала, ми б її застосовували, але правда є такою, що в будь-яких країнах присутній елемент дискреції і немає стандартів меж дискреції. Процедури добору суддів в Україні є добре зробленими та успішними»,  сказав Георг Става, директор департаменту Міністерства юстиції Австрії, експерт Проекту ЄС «Право-Justice».

Звіт «Відбір та оцінювання суддів в Україні» було підготовлено міжнародними фахівцями в межах спеціальної експертної місії Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» з метою здійснення огляду та надання рекомендацій щодо реформи системи правосуддя в Україні в контексті законодавства та практики добору і оцінювання суддів.

Нагадаємо, у 2016 році Україна розпочала процес системного перезавантаження судової влади шляхом запровадження обов’язкового кваліфікаційного оцінювання всіх діючих суддів з метою підтвердження ними здатності відправляти правосуддя. Перезавантаження судової влади також включає в себе добір нових суддів та створення нових судів. Більше 6000 суддів та кандидатів на суддівські посади пройдуть через процедури, розроблені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ). Вперше за новими процедурами у 2017 році був сформований Верховний Суд.

 

ДЖЕРЕЛО